June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Investigatiile jurnalistice privind acordarea vizelor pentru Romania, discutate la Clubul de presa PDF Print E-mail
Image14.09.07 / Centrul Independent de Jurnalism si Comitetul pentru Libertatea Presei au organizat, pe data de 13 septembrie, o noua sedinta a Clubului de presa din Chisinau. De data aceasta, in vizorul jurnalistilor a fost problema acordarii vizelor pentru Romania, care a fost examinata in contextul recentelor evenimente, declaratii si investigatii de presa.
 
La sedinta au participat: jurnalistul Vitalie Calugareanu, unul dintre autorii investigatiilor jurnalistice la acest subiect, Ala Meleca, sefa Serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), si Nicolae Platon, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Participantii la aceasta sedinta au discutat în special investigatiile de presa realizate în ultima perioada de catre o echipa de jurnalisti din R. Moldova si Romania si publicate în presa romaneasca (cotidianul „Adevarul”, pagina web a Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie etc.). În opinia lui Vitalie Calugareanu, orice jurnalist trebuie sa ia atitudine atunci cand este martorul unor cazuri de încalcare a legislatiei si sa le investigheze. “Cred ca am procedat corect, sesizand politia”, a mentionat el. Aceasta declaratie a starnit discutii în contradictoriu în timpul Clubului de presa.

În acelasi timp, Vitalie Calugareanu a exclus posibilitatea existentei unor conotatii politice a acestor materiale de presa. El a declarat urmatoarele: „Noi, jurnalistii care am realizat investigatiile, ne delimitam de orice declaratie politica” la acest subiect. “Speram ca investigatia noastra serveste societatii si nu declaratiilor politice”, a mai adaugat el.

La randul sau, Ala Meleca a spus ca dosarele persoanelor banuite de implicare ilegala în procesul de acordare a vizelor pentru Romania au fost trimise deja la Procuratura Anticoruptie, unde vor fi examinate în continuare. Potrivit Alei Meleca, reprezentantii MAI se autosesizeaza dupa fiecare material de presa de genul celor publicate de echipa de jurnalisti din R. Moldova si Romania.

Nicolae Platon,  presedintele ANAT, a afirmat ca operatorii din turism suporta pierderi mari din cauza procedurii complicate de obtinere a vizelor pentru Romania. „Piata turistica din Romania a pierdut practic toti clientii din R. Moldova”, a mai adaugat Platon.

De mentionat ca la Clubul de presa au fost invitati si reprezentantii Ambasadei Romaniei în R. Moldova, ai Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, ai Procuraturii Generale si Procuraturii Anticoruptie, dar acestia nu au participat la eveniment.

Urmatoarea sedinta a Clubului de presa va avea loc pe 4 octombrie a.c. Evenimentul se desfasoara cu sustinerea financiara a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii.

  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent