June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Experienta jurnalistilor BBC-Londra - prezentata la Clubul de presa din Chisinau PDF Print E-mail

Image05.10.07 / Centrul Independent de Jurnalism si Comitetul pentru Liberatea Presei au organizat, pe data de 4 octombrie, in sala de conferinte a Misiunii OSCE in R. Moldova, o noua sedinta a Clubului de presa din Chisinau.  In calitate de invitat special, la Clubul de presa a participat jurnalistul Nicholas Nugent, de la BBC - Londra, specializat in relatarile din regiunile de conflict si diversitate. 

Participantii - jurnalisti din diferite localitati ale Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreana - au discutat despre tendintele curente ale jurnalismului britanic in general si despre specificul reflectarii conflictelor in special. Ei au vizionat cateva fragmente din programele realizate de jurnalistii BBC, printre care si un fragment din filmul documentar "Palin in Moldova", in care jurnalistul de la BBC Michael Palin a prezentat, in comparatie, realitatile de pe ambele  maluri ale Nistrului. Subiectul filmului a fost dezbatut pe larg de catre jurnalistii prezenti la sedinta Clubului de presa. In timpul discutiilor s-a facut o paralela intre practica jurnalistica din Marea Britanie si Republica Moldova. Potrivit lui Nicholas Nugent, atunci cand un reporter relateaza despre un conflict, este foarte important  ca informatia pe care o transmite sa fie echilibrata, sa se prezinte punctul de vedere al tuturor partilor implicate in conflict. Doar asa mass-media pot fi obiective, reusind sa evite diferite acuzatii. Participantii la Clubul de presa s-au referit si la importanta corectitudinii mesajului unui jurnalist , in conditiile in care chiar si un cuvant  nepotrivit poate agrava situatia conflictuala.
 
Dupa parerea lui Nicholas Nugent, abstractizarea de conflict este o conditie indispensabila pentru mediatizarea lui de catre presa, mai ales atunci cand jurnalistul provine din zona de conflict, despre care relateaza.
 
Clubul de presa a fost organizat in parteneriat cu BBC World Service Trust, cu sustinerea financiara a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii.

Urmatoarea sedinta a Clubului de presa va avea loc pe data de 1 noiembrie 2007.
  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent