June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Problema reorganizarii Companiei "Teleradio-Gagauzia", in discutie la Clubul de presa PDF Print E-mail
Image02.11.07 / Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Comitetul pentru Libertatea Presei (CLP) au organizat, pe data de 1 noiembrie 2007, o noua sedinta a Clubului de presa. De data aceasta, in vizorul participantilor a fost problema deetatizarii si reorganizarii Companiei "Teleradio-Gagauzia" (TRG).

La sedinta au participat: Ana Harlamenco, redactor-sef al ziarului municipal "Stolita Comrat" si fost membru al Consiliului de Observatori (CO) al TRG; Nicolai Stoianov, adjunctul bascanului UTA Gagauz-Yeri; Mihail Cerveni, membru al Consiliului de Observatori al TRG, Vlad Turcanu, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice APEL. Sedinta a fost moderata de Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente.

"Desemnarea membrilor CO al TRG a avut loc cu grave incalcari ale legii", a afirmat Ana Harlamenco in cadrul sedintei. La scurt timp dupa alegeri, ea si-a dat demisia, invocand motivul netransparentei si nerespectarii principiului diversitatii profesionale in procesul selectarii membrilor CO. "Sase din cei noua membri alesi sunt de specialitate profesori", a mentionat Ana Harlamenco.

Nicolai Stoianov a declarat ca "prin reorganizarea TRG s-a dorit crearea unei televiziuni publice independente de orice influenta politica". El a remarcat ca Legea UTA Gagauz-Yeri cu privire la televiziune si radio a fost adoptata in graba de Adunarea Populara. In aceeasi ordine de idei, Mihail Cerveni a adaugat ca "exista anumite cercuri politice care doresc influentarea politicii editoriale a mass-media si nu doresc sa piarda controlul asupra lor".

Vlad Turcanu a afirmat ca procesul de reorganizare a TRG s-a complicat si din cauza ca, atat in Gagauz-Yeri, cat si in cadrul CCA, nu exista o parere unica asupra acestui caz. "Eu cred ca greselile comise in cazul "Teleradio-Moldova" s-au repercutat asupra "Teleradio-Gagauzia", a mai declarat Turcanu. Totodata, el a precizat ca, "pe data de 3 septembrie curent, licenta TRG a expirat, dar CCA a prelungit-o la solicitarea Comratului", fapt calificat drept ilega". Potrivit afirmatiilor lui Vlad Turcanu, "Teleradio-Gagauzia" va trebui sa participe la un concurs de acordare a noii licente, care va fi anuntat de CCA pana la sfarsitul lunii decembrie. Dupa cum a declarat Vlad Turcanu, juristul CCA a plecat joi, 1 noiembrie, la Comrat, pentru a se documenta.

In opinia lui Alexandru Dorogan, la lichidarea Companiei "Teleradio-Gagauzia", nimeni nu s-a gandit la oameni". Potrivit lui, transformarea acestei companii in radiodifuzor public regional se desfasoara cu derogari de la prevederile Codului audiovizualului al R. Mo"dova si ale legislatiei UTA Gagauz-Yeri.

Participantii la Clubul de presa din Chisinau si-au exprimat solidaritatea cu colegii din Gagauz-Yeri, care pledeaza pentru independenta presei si respectarea legislatiei.

De remarcat ca transformarea TRG in companie audiovizuala publica are loc ca urmare a adoptarii, de catre Adunarea Populara a UTA Gagauz-Yeri, in iulie curent, a Legii cu privire la televiziune si radio.

Mentionam ca la aceasta sedinta a Clubului de presa au fost invitati si conducatorii Companiei "Teleradio-Gagauzia", precum si reprezentantii Adunarii Populare a UTA Gagauz Yeri, dar acestia nu au participat la eveniment, invocand diverse motive.

Urmatoarea sedinta a Clubului de presa va avea loc la 6 decembrie. Evenimentul este organizat cu sustinerea financiara a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii.
  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent