June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

A fost lansata campania "Zilele Libertatii Presei - 2012" PDF Print E-mail

ZLP 03.05.2012 / Şase organizaţii de media din Moldova au lansat, joi, 3 mai, într-o conferinţă de presă comună, „Zilele Libertăţii Presei”. Cu această ocazie, a fost difuzat Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova, în perioada 3 mai 2011 - 3 mai 2012, precum şi agenda activităţilor ce vor fi organizate pe parcursul lunii mai.

Semnatarii memoriului au constatat că situaţia presei în Republica Moldova a cunoscut anumite schimbări în bine pe parcursul ultimilor doi ani, fapt remarcat atât de clasamentele internaţionale ale libertăţii presei care plasează ţara noastră pe câteva poziţii mai sus faţă de anii trecuţi, cât şi de studiile locale care au în vizor activitatea mass mediei naţionale. Totuşi, lucrurile nu stau atât de bine încât să avem o presă cu adevărat liberă, în serviciul cetăţeanului, au mai afirmat semnatarii memoriului.

Referindu-se la semnificaţia zilei de 3 mai, Liliana Viţu-Eşanu, directoare interimară la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), a precizat ca aceasta este un prilej nu doar de a constata anumite realizări, ci şi de a vorbi despre problemele pe care le au jurnaliştii îi instituţiile media. „Libertatea economică şi independenţa financiară sunt elemente esenţiale pentru ca un jurnalist şi o redacţie să-şi poată croi o politică editorială centrată pe problemele omului, şi nu pe interesele anumitor grupuri de care depinde. Transparenţa proprietăţii în mass-media este o altă problemă ce aşteaptă să fie scoasă la lumină.


În acelaşi context, Ion Bunduchi, directorul Asociaţiei Presei Electronice (APEL), a menţionat că „mai e mult până ajungem să avem o  presă liberă, iar pentru asta avem nevoie, în primul rând, de legi bune, manageri competenţi şi jurnalişti profesionişti”.

Prezentă la eveniment, Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, a declarat că „cele câteva poziţii obţinute în clasamentele internaţionale trebuie menţinute, iar asta e posibil numai prin eforturile comune ale jurnaliştilor. Astăzi jurnaliştii mai întâmpină dificultăţi în obţinerea unor informaţii de interes public, mai ales când e vorba de utilizarea banilor publici”.

De asemenea, ziua de 3 mai este o ocazie de a ne aminti despre ceea ce înseamnă muncă de jurnalist şi riscurile acesteia: ” În 2011, şi-au pierdut viaţa 64 de jurnalişti, iar până la 1 mai 2012 – alţii 12”, a precizat Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente (API).

Ziua mondială a libertăţii presei este marcată în fiecare an începând cu anul 1993, atunci când Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertăţii presei.


Semnatarii Memoriului privind libertatea presei în R. Moldova, în perioada 3 mai 2011 - 3 mai 2012: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei
  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent