June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Apel PDF Print E-mail

ICPPC17.05.2012 / Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat cere Parlamentului să revadă lista  candidaţilor în Comisia Naţională de Integritate 

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), din care fac parte 7 organizaţii neguvernamentale, îşi exprimă nedumerirea în legătură cu faptul că la desemnarea candidaţilor pentru Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu s-a ţinut cont de imaginea publică şi integritatea persoanelor promovate pentru funcția de membru al CNI. Or, tocmai calitatea membrilor constituie o condiţie esenţială pentru realizarea obiectivelor Comisiei Naţionale de Integritate, iar  aplicarea unor proceduri deschise şi transparente în selectarea membrilor CNI sunt menite să sporească încrederea societăţii în voinţa politică atât a majorităţii, cât şi a opoziţiei parlamentare de a asigura integritatea în exercitarea funcțiilor publice.

Potrivit Regulamentului, CNI urmează să aibă 5 membri, numiţi de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 5 ani: 3 membri din partea majorităţii parlamentare și câte un membru din partea opoziţiei parlamentare şi a societăţii civile.

Printre cele 3 candidaturi propuse de majoritatea parlamentară figurează Ion Prisăcaru, care în anul 2009, în cadrul Campaniei „Cunoaşte-ţi candidatul”, desfăşurată de ICPC, a fost inclus în lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate stabilite de către ICPC. Ion Prisăcaru, candidat pe listele Partidului Social Democrat în alegerile parlamentare din iulie 2009, a fost inclus în lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate pentru că „în declaraţiile sale pe venituri şi proprietate depuse la CEC în aprilie şi în iulie 2009 s-au atestat discrepanţe evidente în ce priveşte venitul şi proprietăţile pe care le deţine”, dar şi pentru că în perioada cât a condus Inspectoratul Fiscal de Stat numele său a fost vizat în câteva rapoarte ale Curţii de Conturi în legătură cu gestionarea incorectă a mijloacelor publice.

Amintim că, în februarie 2010, ICPC a obţinut câştig de cauză într-un proces de judecată pornit de Ion Prisăcaru împotriva organizaţiilor care formează ICPC pentru lezarea onoarei şi demnităţii, ca urmare a includerii numelui său în lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate.  

În legătură cu acest fapt, ICPC cere parlamentarilor să revadă lista candidaturilor desemnate pentru funcţia de membru al CNI şi să promoveze persoane cu o reputaţie ireproşabilă, întrucât CNI are  misiunea importantă de verificare şi de control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, şi a declaraţiilor de interese ale demnitarilor publici, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi ale unor persoane cu funcţie de conducere.

Crearea CNI constituie una din principalele măsuri pentru combaterea şi prevenirea corupţiei, dar şi unul dintre angajamentele internaţionale ale Republicii Moldova.


Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a fost lansată in luna noiembrie 2008 de către 7 organizaţii neguvernamentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie "Acces-info" şi Fundaţia Soros-Moldova.  ICPC a desfăşurat Campania  "Cunoaşte-ţi candidatul!"  în cadrul căreia au monitorizat listele electorale în alegerile parlamentare din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 şi în scrutinul parlamentar din 28 noiembrie 2010.  Cele trei ediţii ale Campaniei  "Cunoaşte-ţi candidatul!" au fost realizate cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.
  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent