June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Probleme economice intens dezbatute de jurnalisti PDF Print E-mail

image Avem sau nu jurnalism de afaceri în Republica Moldova? Care sunt elementele cheie ale acestui tip de jurnalism? Ce înseamnă reformă regulatorie şi climat investiţional? Ce este ratingul Doing Bussiness? Acestea au fost doar câteva dinte subiectele discutate de un grup de peste 20 de jurnalişti în cadrul unui program de instruire organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), la 15 şi 16 iunie curent.

În cuvântul de deschidere, Liliana Viţu-Eşanu, directoare interimară CJI a menţionat că programul de instruire își propune să ajute jurnaliştii să înțeleagă mai bine anumite procese economice, astfel încât ştirile cu caracter economic să fie realizate pe înţelesul tuturor.

Cooperarea cu sursele în jurnalismul de afaceri a fost un subiect ce a provocat un interes deosebit în rândul participanţilor. Experta internațională, Elizaveta Golicova, redactor –şef, Kommersant online (Rusia), a recomandat jurnaliştilor să nu subestimeze potenţialul informaţional al cifrelor sau al documentelor oficiale, proiectelor de legi etc. „De multe ori, în documente aparent neinteresante şi irelevante, se ascund adevărate istorii de interes public care afectează în modul cel mai direct viaţa oamenilor. Un jurnalist bun trebuie să descopere aceste subiecte problematice şi să le aducă în vizorul tuturor într-un mod cât mai accesibil”, a mai adăugat Golicova.

Participanţii au apreciat cursul de instruire drept foarte util. „În Republica Moldova nu este tocmai cunoscut şi practicat jurnalismul de afaceri. Tocmai de asta jurnaliştii au nevoie de instruire, astfel încât să corespundă aşteptărilor cetăţenilor prin furnizarea de informaţii depline şi veridice, din punct de vedere economic”, a afirmat Cristina Aramă, reporter Unimedia.

La deschiderea cursului au fost prezenţi viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, care a răspuns la o serie de întrebări jurnaliştilor, Ambasadorul Suediei la Chişinău, doamna Ingrid Tersman, și şeful Oficiului Corporaţiei Financiare Internaţionale în Moldova, Eugen Osmochescu.

Precizăm că acest curs a fost primul din cele şase ce vor fi organizate până la finele anului, care vor include o componentă practică şi interactivă, graţie căreia reporterii vor obţine atât cunoştinţe specifice în economie, cât şi aptitudini de a înţelege şi explica subiecte complexe cu caracter economic.

Următorul program de instruire este planificat pentru luna iulie. Pentru detalii: 21 36 52, Ina Grejdeanu, coordonatoare de programe, CJI.

Programul de instruire a fost organizat in cadrul proiectului Corporației Financiare Internaționale (IFC) ”Reforma Climatului Investiţional în Moldova", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada iunie– decembrie 2012, în parteneriat cu Guvernul Suediei.
  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent