June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
ICPC regreta lipsa de transparenta in numirea membrilor in Comisia Nationala de Integritate PDF Print E-mail

Image22.06.2012 / Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), din care fac parte 7 organizaţii neguvernamentale, salută retragerea din lista candidaturilor propuse de majoritatea parlamentară a lui Ion Prisăcaru, care în anul 2009, în cadrul Campaniei „Cunoaşte-ţi candidatul” desfăşurată de ICPC, a fost inclus în lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate stabilite de ICPC.

Amintim că pe 17 mai a.c., ICPC a cerut parlamentarilor să revadă lista candidaturilor desemnate pentru funcţia de membru al Comisiei Naționale de Integritate (CNI) şi să promoveze persoane cu o reputaţie ireproşabilă, întrucât CNI are misiunea importantă de verificare şi de control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăți, şi a declaraţiilor de interese ale demnitarilor, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi ale unor persoane cu funcţie de conducere.

ICPC consideră binevenită decizia Parlamentului de a numi membrii Comisiei Naționale de Integritate, însă regretă lipsa de transparență în cazul selectării candidaților. În condițiile în care crearea CNI constituie una din principalele măsuri pentru combaterea şi prevenirea corupţiei, numele și CV-ul candidaților trebuiau făcute publice, cu suficient timp înainte de audierea acestora în Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului și votarea de către Parlament, pentru discuții publice cu implicarea societății civile.


Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a fost lansată in luna noiembrie 2008 de 7 organizaţii neguvernamentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie "Acces-info" şi Fundaţia Soros-Moldova. ICPC a desfăşurat Campania "Cunoaşte-ţi candidatul!" în cadrul căreia au monitorizat listele electorale în alegerile parlamentare din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 şi în scrutinul parlamentar din 28 noiembrie 2010. Cele trei ediţii ale Campaniei "Cunoaşte-ţi candidatul!" au fost realizate cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent