June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Deontologia profesionala si provocarile acesteia in atentia jurnalistilor PDF Print E-mail

photo 23.07.2012 / De ce e importantă etica jurnalistică şi cum sunt aplicate principiile deontologice în redacţiile profesioniste? Interesul public versus interesul publicului – cui dăm preferinţă în materialele de presă? Cum pot fi relatate subiectele controversate într-un mod profesionist, fără abateri de la normele etice? Acestea au fost doar câteva dintre subiectele discutate de  un grup de jurnalişti în cadrul unui curs de instruire organizat de Centru pentru Jurnalism independent (CJI), în perioada 19-21 iulie 2012.

Cursul “Norme etice: drepturi şi responsabilităţi” a reunit  21 de  jurnalişti din Chişinău, Bălţi, Comrat, Bender, Ialoveni şi Leova. Ghidaţi de trainerii Liliana Viţu-Eşanu (CJI) şi Petru Macovei (Asociaţia Presei Independente) timp de trei zile, participanţii  şi-au consolidat cunoştinţele în ceea ce priveşte  auto-reglementarea în presă,  principiile generale din Codul deontologic, conflictul de interese, prezumţia nevinovăţiei, publicitatea mascată etc.

Deşi etica mass-media pare a fi un subiect cunoscut multor jurnalişti, rapoartele de monitorizare dar şi plângerile examinate de Consiliul de Presă arată că mai sunt încă probleme la acest capitol: „Jurnaliştii preferă să discute despre drepturi, dar uită că au şi responsabilităţi în fața comunității pentru care lucrează”, a spus Liliana Viţu-Eşanu.

Participanţii au menţionat că programul a fost foarte util: „Mi-a plăcut că training-ul a avut un caracter practic, iar eu am primit răspunsuri concrete la problemele cu care mă ciocnesc uneori, când fac reportaje despre subiecte mai delicate”, a precizat Mariana Gasnaş, reporter la postul de televiziune VTV Ungheni. Alţii au spus că au conştientizat mai bine importanţa respectării normelor etice în procesul de muncă: „Cred că primul lucru pe care îl voi face după acest training, este că voi învăţa Codul Deontologic pentru a nu cădea în capcane”, a specificat Victoria Borodin, reporter, Moldova.org.

La final de program, Petru Macovei  a remarcat că interesul jurnaliștilor pentru subiectele discutate este unul îmbucurător: „Pe parcursul acestor zile am avut senzaţia că lucrurile chiar încep să se schimbe în ceea ce priveşte etica şi deontologia profesională”, a concluzionat Macovei.

Acest curs de instruire a fost organizat în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacităţilor mass media din Republica Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia”, realizat de CJI cu susţinerea financiară a organizaţiei „Civil Rights Defenders”, Suedia.
  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent