June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Politica industriala, investitiile straine si noua paradigma economica PDF Print E-mail
photo 23.07.2012 / De ce e nevoie de politici industriale? O comparație Romania-Moldova bazată pe productivitate, investiții străine, remitențe, inovare, valoare adăugată brută, formarea PIB-lui. Sunt sau nu o soluție pentru Moldova parcurile industriale și zonele economice libere? Rolul investițiilor străine în zona politicilor industriale. Tendințele în materie de politici industriale - de la industrializarea intensivă la clustere și inovare. Acestea au fost doar câteva dinte subiectele discutate de jurnaliști și experți în cadrul cursului de instruire: Politica industrială, investiţiile străine şi noua paradigmă economică” organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la Vadul lui Vodă în zilele de 20-21 iulie curent.

În calitatea sa de expert internațional, Dan Popa, specialist în economie la Hotnews, România a făcut o serie de analize comparative ale unor sectoare și politici industriale din România și Moldova, insistând pe asemănările dintre cele doua economii. După ilustrarea avantajelor și a dezavantajelor aderării României la Uniunea Europeană (UE), expertul a făcut o serie de recomandări aplicabile politicilor industriale din Moldova pentru ca aderarea acesteia la UE sa fie un succes. În prezentarea sa, Dan Popa a pus accentul pe dezvoltarea inovării – element esențial, în opinia lui, pentru dezvoltarea unei economii sănătoase, orientarea comerțului exterior al Moldovei către piețe insuficient de exploatate cum sunt cele din Estul apropiat și îndepărtat. "Crearea condiţiilor şi stimulentelor propice investiţiilor în infrastructură şi energie trebuie să fie o prioritate. Starea precară a infrastructurii are un efect negativ care se răsfrânge asupra întregii economii, crescând costurile agenţilor economici. Experimentarea unor soluţii alternative de finanţare, precum parteneriatele cu agenţi economici puternici sau instituţii financiare internaţionale, pot creşte nivelul investiţiilor naţionale, creând în acelaşi timp locuri de muncă. Pentru promovarea şi eficientizarea investiţiilor în infrastructură, Moldova trebuie să implementeze bugete multianuale, astfel încât să existe bani prevăzuţi în avans şi în anii următori pentru investiţiile prioritare", a mai spus Dan Popa.

Experta națională Ludmila Andronic a oferit participanților o analiză a noii paradigme economice și a venit cu mai multe exemple din economia moldovenească pe parcursul cursului.

La deschidere au fost prezenţi Sergiu Ciobanu, viceministru al Economiei și Ion Lupan, șef de direcție la aceeași instituție. Cei doi demnitari s-au referit la politicile și activitățile ministerului, iar apoi au răspuns la o serie de întrebări ale jurnaliştilor.

Trainingul este al doilea din cele şase ce vor fi organizate până la finele anului. Acestea își propun să ajute jurnaliștii să înțeleagă mai bine anumite procese economice, astfel încât ştirile cu caracter economic să fie realizate pe înţelesul tuturor. Următoarele două programe de instruire sunt planificate pentru luna septembrie 2012.


Programul de instruire a fost organizat in cadrul proiectului Corporației Financiare Internaționale (IFC) ”Reforma Climatului Investiţional în Moldova", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada iunie– decembrie 2012, în parteneriat cu Guvernul Suediei.

 

  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent