June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Reporteri civici in actiune PDF Print E-mail
Citizen Reporter Moldova 25.02.2013 / Cum poţi folosi telefonul mobil pentru a face publice problemele din comunitate? Cum poţi determina autorităţile să ia atitudine şi să se implice în soluţionarea lor?

Acestea au fost doar câteva din subiectele discutate de 16 participanţi, activişti în drepturile omului şi jurnalişti, în cadrul unui program complex de instruire în domeniul jurnalismului civic, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada 21 -24 februarie 2012, la Chişinău.

Programul a fost moderat de experţi din Statele Unite ale Americii, Inna Dubinsky, ofițer departamentul de dezvoltare al Biroul Audiovizualului Internaţional,SUA  şi Bart Childs, producător senior al programelor internaţionale ale Vocii Americii.  Participanții au primit telefoane mobile, dotate cu camere video şi au însuşit reguli de filmare şi editare a materialelor, modalităţi rapide de postare a acestora pe reţele de socializare, au aflat mai multe despre instrumentele new media, practica reportajului multimedia contemporan, etc. Pe parcursul instruirii, experţii au explicat participanţilor ce este jurnalismul civic şi cum pot fi aduse în vizor problemele unei societăţi cu ajutorul noilor tehnologii informaţionale. „Reporterii civici sunt a cincea putere în stat, iar impactul activităţii lor poate fi şi mai mare dacă aceştia pot utiliza instrumente new media pentru a facilita schimbul de informaţii şi pentru a iniţia activităţi civice”, a spus Inna Dubinsky.

La final de program, fiecare participant a realizat un proiect individual, iar cele mai bune materiale au fost premiate.

Participanţii au apreciat drept foarte util acest program: „Jurnalismul civic este necesar pentru Republica Moldova şi acest training a venit la momentul potrivit. Acum suntem doar 16, dar sper că pe parcurs ni se vor alătura mai mulţi tineri pentru care viitorul contează”, a spus Dorin Galben, participantul a cărui proiect final –„În Moldova bătrîneţea este o sentinţă”- a fost desemnat cel mai bun. Alţii au remarcat aspectul practic al training-ului: „În doar 4 zile am învăţat enorm de mult şi am reuşit să exersăm şi pe teren” a mai adăugat Rodica Catareu, cea care a luat locul doi în concursul proiectelor finale. De altfel şi trainerii au menţionat interesul enorm al participanţilor faţă de această activitate: „Entuziasmul lor este contagios. Deşi au experienţe diferite, ei au învăţat foarte repede şi, în mare parte, prin ajutor reciproc. Am mari speranţe în viitorul acestui proiect” a spus Bart Childs.  

Pentru a vedea  materialele realizate în cadrul acestui program, vizitaţi pagina Citizen Reporter Moldova, pe Facebook, creată cu această ocazie.

Programul de  instruire este organizat în cadrul proiectului „Mass-media şi sistemul de justiţie în Moldova: consolidarea capacităţilor şi a responsabilităţii”, desfăşurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Biroul Audiovizualului Internaţional al SUA. Proiectul anual se desfăşoară cu suportul financiar al Programului Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Internaţională şi a Fondului de Inovaţii al Secretarului de Stat al SUA.

  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent