June 06, 2017 | RO | EN

 

Incepand din luna august 2013, site-ul ijc.md nu se mai actualizeaza. Toate informatiile despre activitatile curente ale Centrului pentru Jurnalism Independent le puteti gasi pe noul portal media Media-azi.md. Va multumim.

 

Prima pagina
Despre CJI
Calendar
Instruire
Departamentul Juridic
Cercetare si publicatii
Revista Mass Media
Centrul de Resurse
Contacte
Productie 

Prima pagina
Intentia PL de a reintroduce pedeapsa penala pentru calomnie, criticata de ONG-urile de media PDF Print E-mail

Organizaţiile neguvernamentale de media condamnă cu toată hotărârea declaraţiile recente ale preşedintelui Partidului Liberal din Moldova (PL), Mihai Ghimpu, făcute după şedinţa Parlamentului din 4 aprilie 2013.

Liderul PL a acuzat postul PRO TV de calomnie la adresa PL şi de desfăşurare a unei lupte împotriva partidului pe care îl conduce. Învinuind jurnaliştii de lipsă de echidistanţă, Mihai Ghimpu a adus ameninţări directe postului (“Praf vă fac”).

Mai mult ca atât, liderul PL a spus că va cere reintroducerea pedepsei penale pentru „depăşirea limitelor de către presă”, intenţie declarată şi în cadrul unui interviu difuzat pe 3 aprilie curent la acelaşi post.

Calificăm declaraţiile oficialului ca fiind inadmisibile într-un stat de drept, o tentativă de intimidare şi exercitare de presiune asupra jurnaliştilor, fapt ce poate duce la îngrădirea libertăţii de exprimare în Republica Moldova. Totodată, considerăm că prin declaraţiile sale, liderul liberal induce mass-mediei şi societăţii ideea că unul dintre partidele politice trebuie să se afle în afara criticii, fiind intangibil – or, aceasta reprezintă o abordare de tip sovietic a relaţiei presă – putere.

Organizaţiile mass-media constată, de asemenea, că declaraţiile deputatului Mihai Ghimpu vin în contradicţie cu prevederile Legii cu privire la libertatea de exprimare care stipulează că „persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii, iar acţiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce priveşte modul în care şi-au exercitat sau îşi exercită atribuţiile, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a asigura transparenţa şi exercitarea responsabilă a atribuţiilor lor”, dar şi cu iniţiativa legislativă a PL privind pedepsirea penală a persoanelor vinovate de persecutarea jurnaliştilor, împiedicarea difuzării informaţiilor şi cenzură, recent adoptată în a 2-a lectură de Parlament.

În context, reamintim că la începutul anului curent, preşedintele PL a lansat acuzaţii similare, declarând că jurnaliştii sunt “cumpăraţi şi răscumpăraţi”. Faptul a trezit indignarea presei şi a organizaţiilor neguvernamentale, care i-au cerut lui Mihai Ghimpu să-si prezinte scuzele de rigoare in mod public pentru atacurile împotriva mass-mediei.

Semnatari:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul "Acces-Info" 
Comitetul  pentru Libertatea Presei 
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova 
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Asociația Presei Electronice - APEL

 

 

  Bookmark and Share

< Prev   Next >

 

 

| Copyright 2007 | Centrul pentru Jurnalism Independent